Sokszempontú, több döntéshozós eljárás

Az egyéni és csoportos döntéshozatal kontrolltípusú eljárása. Pszichológiai törvényszerűség: az emberi agy nem képes 7 tényezőnél többet egyszerre figyelembe venni. Amennyiben a döntési szempontok száma meghaladja a 7-et (és általában 10-15 szempontot is figyelembe kell vennünk egy-egy fontosabb döntésnél)

Új eljárásra van szükségünk!

 

A szempontok azonban nem egyforma súllyal esnek latba!
7-nél több – elvileg akár 30 – súlyozott döntési szempont kezelhetősége mellett még egy fontos tulajdonsága van a „K” modellnek.
Kimutatja a döntéshozó következetlenségét a körhármasok segítségével. Akinek a következetlenségi mutatója egy előre meghatározott értéket meghalad, nem számít bele a csoportos döntéshozatal eredményébe. A döntéshozók száma is tetszőleges 1-50-ig, de szükség esetén kiterjeszthető ez az érték (már csak számítógépes módszerrel!)
Használható a „K” modell személyek, ötletek értékelésénél, nagy horderejű döntéseknél eszköz, gép kiválasztásánál, ajánlatok összehasonlító elemzésénél, mindenhol, ahol több szempontot kell figyelembe venni, a szempontok fontossága eltérő és a döntéshozók stábja is lehet egy vagy több tagból álló, de csak bizonyos következetességi kvóciens esetén számítanak be a tényleges döntéshozók körébe.

További információért keresse tanácsadóinkat elérhetőségeink valamelyikén:

IDENT Szervezet- és Emberi Erőforrásfejlesztő Kft.

E-mail: ident@ident-kft.hu

Telefon: +36/309-332-235